• 19jún
      • 15jún
          • Školský výlet do Mojína

            Triedy 1.A, 2.A, 3.B a 0.ročník  v utorok 14.6.2022 strávili deň nie v školských laviciach, ale v krásnom prostredí obce Mojín pri Rimavskej Sobote. Sokoliari Kanátovci  predviedli zaujímavý program so svojimi dravými vtákmi a pripravili pekný enviromentálny program pre naše deti. Deti si doniesli  domov nielen pekné suveníry, ale aj nezabudnuteľné zážitky.

            Triedne učiteľky

      • 14jún
      • 14jún
          • Výlet do Banskej Štiavnice

            Dvojdňový výlet do okolia Banskej Štiavnice bol pre 33 žiakov našej školy skutočnou lahôdkou. Banská Štiavnica je mesto, ktoré ponúka veľa zaujímavostí, a aj preto tam smeruje veľa školských výletov. Banské múzeum v prírode je rozhodne atrakciou, ktorú sme nemohli vynechať. V nepremokavom oblečení, s prilbami na hlavách a s baníckym pozdravom „Zdar Boh!“ sme sfárali do štôlne Bartolomej, kde sme sa dozvedeli nielen o histórii ale aj o súčasnosti baníctva na Slovensku. V historickom centre mesta sme si dali prestávku a potom pozreli najväčší drevený Betlehem na Slovensku inšpirovaný, ako inak, baníckou minulosťou mesta. Po ubytovaní sme sa ešte stihli prejsť okolo Počúvadlianskeho tajchu – to aby nám lepšie chutila večera. Posedenie pri ohni nám síce pokazil malý dážď, ale vo veľkej spoločenskej miestnosti bol priestor na stolný tenis, stolný futbal a spoločenské hry.

            Druhý deň sa niesol v znamení turistického výstupu na vrch Sitno. Počasie vydržalo a vydržali aj naši turisti. Po hodine a pol sme dorazili na prvú vyhliadku a o pár minút aj na samotný vrchol. V chate A. Kmeťa sme si dali malé občerstvenie a vydali sa smerom späť. Čakalo nás opäť staré mesto a návšteva Nového zámku. Tam sme sa dozvedeli o histórii mesta a účinných protitureckých opatreniach, vďaka ktorým Turci Banskú Štiavnicu nikdy nedobyli.

            Hoci sa v Štiavnici dá chodiť len „hore alebo dole“, atmosféra tohto mesta, zapísaného do svetového dedičstva UNESCO, ostane zapísaná aj v našej pamäti.

            Mgr. Ľuboslav Galád

             

      • 13jún
          • 🌤️DEŇ SLNKA - VÝTVARNÁ VÝZVA☁️

            A Ray of Sunshine for a Child v spolupráci s ISEIA - INTERNATIONAL SLOVAK EDUCATIONAL INSTITUTION AND ASSOCIATION zorganizovali 3. ročník výtvarnej aktivity DEŇ SLNKA 🌞. Do tejto výzvy sa zapojil aj náš ŠKD. Za naše krásne žiariace slniečka sme obdržali ďakovné listy. Aj naše slniečka budú zverejnené priebežne na letákoch vyhlasovateľa tejto výzvy a video prezentencacii, ktorá ako slnečný lúč osvieti celý svet. Tešíme sa, že sme sa stali súčasťou tejto slnečnej aktivity. 🌤️Veď slnko je zdroj života, radosti a tepla... 🌞

      • 13jún
          • Škola v prírode

            V týždni od 6.6. do 10.6. sa 33 detí tretieho a štvrtého ročníka zúčastnilo Babylonskej školy v prírode v čarovnom prostredí Bystrá. Deti mali každý deň pestrý program – rôzne hry, kúpanie, športové súťaže, tvorivé dielne. Večer bola na programe spoločná zábavná hra, karneval, diskotéka. Posledný deň nás očarili prekrásnym divadelným predstavením o Pipi .

            Celý týždeň sme mali pekné počasie a najmä veľa pohody a zábavy. Deti si odnášali mnoho nezabudnuteľných zážitkov. Tešíme sa opäť nabudúce.

            Vyučujúce: Bernátová, Tóčiková

      • 12jún
          • 🌱BYLINKOVÝ TÝŽDEŇ v ŠKD 🌿

            🌿Keď bývame občas chorí, mamka čajík nam uvarí. Hocijaký čaj to nie, bylinkový pre zdravie. Taký dobrý čaj voňavý, šalviový či mätový. Tieto krásne rastlinky, liečivé sú bylinky.🌱 Príroda nám v ŠKD svoju lekáreň otvorila, lahodnou vôňou nás očarila. O bylinkách sme sa rozprávali, ich krásu, dôležitosť poznávali.  Pracovné listy, herbár tvorili, maľovali, kreslili. Ďakujeme ti príroda za tieto vzácne dary. 🌱Dôležité sú, to vie každý z nás, veľký aj malý. 🍀

      • 09jún
          • Beseda o motivácii žiakov k pohybu

            Dňa 8. 6. 2022 som uskutočnila so žiakmi 1.B a 2.B motivačnú besedu o jednotlivých druhov športov formou rôznych aktivít v spolupráci s učiteľkou 1.B triedy. Jednou z aktivít bola hra pre žiakov s názvom: ,,Uhádni druh športu.“ Žiakovi som ukázala obrázok s jedným druhom  športu a on ho mal svojim spolužiakom odprezentovať  rečou tela bez slov. Ostatní spolužiaci mali hádať o aký šport ide. Po uhádnutí žiak ukázal obrázok a nalepil ho na magnetickú tabuľu. Hodina sa niesla témou: ,,Prečo je dôležité športovať a rôznym pohybovým aktivitám.“ So žiakmi sme sa rozprávali o tom aký šport sa im páči a o ich úspechoch v rôznych športových aktivitách so svojimi spolužiakmi, kamarátmi alebo rodičmi. Potom si žiaci vybrali omaľovanku druhu športu a nakoniec sme vytvorili nástenku. Táto beseda bola motiváciou pre žiakov, aby nielen v škole, ale aj vo voľnom čase sa venovali pohybovým a športovým aktivitám, pretože ten, kto pravidelne športuje, je zdravší a cíti sa lepšie ako ten, kto nešportuje. Menej často ochorie, organizmus má väčšiu imunitu voči chorobám. Má lepšiu sa koncentráciu a vie lepšie rozmýšľať. Výsledkom pravidelnej telesnej aktivity sa spevní svalstvo, kosti. Šport má dobrý vplyv nielen na naše zdravie,  ale aj na zvládanie stresu v každodennom živote. Ukončila som hodinu so slovami: ,,Venujte čas nejakej športovej aktivite. Veď zdravie je to najcennejšie čo máme, a aby sme si ho udržali, musíme sa k nemu aj zodpovedne správať.

             

             

            Mgr. Jana Chamuľová

              (sociálna pedagogička)

             

             

      • 07jún
          • 👸ROZPRÁVKOVÝ PARK🤴DEŇ DETÍ v HALIČI👑

            👸ROZPRÁVKOVÝ PARK 🤴  DEŇ DETÍ v HALIČI 👑4.júna 2022 sa zámocký park premenil na rozprávkový. Detičky pri zámockej bráne princezné vítali👸👸👸, za zodpovedané otázky mapu dostali. Dlhý, Široký a Bystrozraký💰 tiež nelenili a deťom veselé sútaže pripravili. V jaskyni  pavúčica🕷️siete tkala s pomocníčkou sa tam ukrývala. Tri rozprávkové sudičky,✨ čakali na všetky detičky. Ukázali im záhadné triky, odmenou boli linecké koláčiky. Kubkovi a Maťkovi sa ovečky🐑 po paši rozutekali,  deti ich naspäť do košiara hnali. Za rohom na všetkých čihala, ježibaba🧡, do domčeka deti lákala. Medovníkmi ich kŕmila, strechu poopravovať nútila. Každý kto medovníček nakreslil, ježibabke strechu opravil. Z Máši a medveďa deti veľkú radosť mali, na kolobežkách sa s nimi pretekali. Bylinkárka🌿 nelenila, sirupy deťom pripravila. Uhádnuť museli z čoho sirup vyrobila, ktoré bylinky doňho použila. Kto Bielu pani v parku zočil, do mapky mu hneď bodík skočil. Červená Čiapočka🧺 smutná bola, dobroty rozsypala zhora aj zdola. A kto ju vystrašil? To už vieme, pozbierať dobroty pomôžeme. Vodníčka rybky a žabky🐸 z rybníka vylovila a pre deti vodnú štafetu pripravila. Indiánky terče a luky🏹 prichystané mali, deti šípy a guľôčky do nich potriafali. Snehulienke🍎 a trpaslíkovi tiež pomáhali, roztratené drahokamy ponachádzali. Pri gazdinkách 🍲 dôležitú úlohu deti mali, dobre sa najesť, to všetci dali. Šaška Baška♥️, divadielko🎭 i hasiči🚒 sa o zábavu postarali, zabávali sa veľkí a aj malí. Pán kráľ👑 celé kráľovstvo sledoval a za šikovnosť deti obdaroval. Že to bolo super popoludnie sa iste dozviete, keď si naše rozprávkové video pozriete 😉. Veľmi pekne ďakujeme Zámockému hotelu Galicia Nueva za umožnenie realizácie podujatia v rozprávkových priestoroch zámockého parku ako aj bezplatné poskytnutie atrakcií pri rybníku.

      • 07jún
          • 🌳 VÁĽANIE MÁJA🎶

            Mesiac ubehol ako voda a máj, ktorý zdobil Podzámocké námestie v Haliči bol za sprievodu hudobno - speváckej skupiny Haličan a Eriky Gaberovej zvalený. Svojim tanečným ľudovým pásmom spestrili kultúrny program aj naši mladší žiaci tanečného odboru SZUŠ. Ďakujeme

      • 07jún
          • 👫DEŇ DETÍ v ŠKD👫DETI SVETA👫

            👫DEŇ DETÍ v ŠKD👫DETI SVETA👫1.jún je deň, kedy majú deti sviatok len. Aj my v ŠKD sme Deň detí oslavili, parádne sme sa zabavili. Všetci sa prezliekli za Deti sveta, nech táto správa svetom lieta👫.  Číňanka, Maďarka, Indiánka ba aj  Hawajka, Eskimák, Egypťanka a aj Talianka. 😉A aké sútaže na nás čakali? Guľôčky sme do terča triafali. Valašky aj varešky maľovali, hrášok od ryže preberali. Pieskové zámky stavali, pizza puzzle skladali. Rybky sme lovili, aj hawajské náhrdelníky spravili. Za občerstvenie  poďakovať sa chceme, Vám milí rodičia pekne ďakujeme ♥️

      • 06jún
      • 06jún
      • 05jún
          • Výlet do Zveroparku

            Nastal čas výletov, krásnych chvíľ a nezabudnuteľných zážitkov. Konečne sme sa mohli vybrať spolu na výlet. Naša voľba padla na Zveropark pri Žarnovici.  Triedy 5. A, 6. A a 9. A vytvorili jeden veľký tím a spoločne zdolali s mapou dobrodružnú cestu plnú domácich aj zahraničných zvierat: losov, dikobraza, svišťa a iných. Zvieratká si mohli pohladiť v hladkacom kútiku, aj ich nachovať, či vykopať si vlastného červíka na rybačku.  Odmenou počas  dlhej trasy im boli obria šmýkačka, lesné bludisko, skákacie centrum, zábavné drevené sochy, motorka a zvieratá. Návrat domov si užili a na rozlúčku s výletom  si zaspievali.

             

            https://zveropark.sk/

      • 02jún
          • Deň detí – 2. stupeň

            Škola nie je iba o povinnostiach, učení a drine, ale aj o zábave a radosti. Preto bolo treba aj Deň detí osláviť s úsmevom na tvári. Učeniu tento deň odzvonilo a žiaci si zmerali sily v mnohých zaujímavých súťažiach. Svoju šikovnosť si otestovali v šichnickom súboji, na lanovej a prekážkovej dráhe, vo vedomostnej súťaži a v iných ďalších športových súbojoch. Po súťažiach sa žiaci presunuli do telocvične, kde ich čakalo vynikajúce vystúpenie tanečníka Miroslava Žilku. K spokojnosti žiakov s týmto dňom prispeli aj sladkosti, ktorými si dodali energiu.

            učitelia 2. stupňa

      • 02jún
          • ŠKOLSKÁ OLYMPIÁDA NA 1.STUPNI

            1.jún - MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ sa v našej škole niesol v znamení piatich olympijskych kruhov. V duchu olympijskej myšlienky zorganizovali p. učiteľky 1.stupňa ŠKOLSKÚ OLYMPIÁDU. Nástupom súťažiacich, vlajkovej čaty a zapálením olympijskeho ohňa si prítomní vypočuli príhovory a pán riaditeľ Mgr. R. Čičmanec olympiádu oficiálne zahájil.Slávnostnú atmosféru umocnili svojim vystúpením aj veselé mažoretky. Tak, ako na každej olympiáde, ani na tej našej nechýbalo vyvesenie olympijskej vlajky. Nuž a potom už nič nebránilo tomu, aby začala tá pravá olympijska nálada. Po spoločnej rozcvičke pani učiteľky, asistentka Monika a rodičia vytvorili skvelé podmienky na to, aby si už olympionici mohli zmerať svoje sily v súťažných disciplínach jednotlivcov: beh na 50 metrov, hod kriketovou loptičkou, skok do diaľky a prekážkový beh. Žiaci si mohli zaskákať vo vreci, zastrieľať, zahrať kolky, urobiť najväčšiu bublinu, kresliť a maľovať na tvár. Súťažilo sa ako na skutočnej olympiáde a atmosféra bola viac než vynikajúca. Po absolvovaní všetkých olympijskych disciplín boli najlepší športovci ocenení pohármi, medailami a diplomami. O bohaté občerstvenie sa postarali skvelí rodičia. Najväčším prekvapením pre žiakov bola penová šou, o ktorú sa postaral DHZ z Haliče. Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí pomohli zrealizovať tento úžasný, vydarený deň.

            učiteľky 1.stupňa

      • 01jún
          • Boli sme pri otvorení novozrekonštruovanej knižnice

            Presne na deň detí sa v budove obecného úradu konala milá slávnosť - znovuotvorenie novozrekonštruovaných priestorov obecnej knižnice. Tá nová je väčšia, rozžiarená slnkom, je vybavená krásnym nábytkom a nachádzajú sa v nej relaxačné kútiky pre dospelých, deti ale i priestory pre rôzne záujmové činnosti či tvorivé dielne. Sme radi, že tejto milej slávnosti sme sa mohli zúčastniť a ďakujeme pánovi starostovi za jeho pozvanie. Naši žiaci na oplátku pre hostí pripravili krátky kultúrny program. Želáme knižnici, aby mala čo najviac spokojných návštevníkov a čitateľov, ktorí sa do nej budú radi vracať.

      • 01jún
          • VČIELKY🐝POZNÁVACÍ TÝŽDEŇ v ŠKD🐝

            VČIELKY🐝POZNÁVACÍ TÝŽDEŇ v ŠKD🐝 Hmyzia slečna čierno - žltá, usilovne v lete lieta. Z krásnych kvetov zbiera peľ, kto by o nej nevedel? Že je veľmi užitočná, naša včela medonosná. Nielen kvety opeľuje, z nektáru med pripravuje. Kto ten medík s chlebom je, po celý rok zdravý je. 🐝Týždeň s včielkami v ŠKD nám priniesol veľa zaujímavostí.  Pomocou štyridsiatich kartičiek sme získali nové poznatky, naučili sme sa básničku o včielke. Tvorili sme čelenky, rozkvitnutú lúku, včielky z rôznych materiálov. Záver týždňa patril 1. oddeleniu - Včielkám 🐝Pre svojich kamarátov Lienky 🐞 a Sovičky 🦉 pripravili Včielkokvíz, hádanku i básničku o včielkách. Spoločne vyrábali včielky z papiera a aj hra Včelia štafeta urobila všetkým radosť. Na záver si všetci pochutili na  jednohubkách s maslom a medíkom.🍯Za svoju snahu a šikovnosť boli deti z 1. oddelenia 🐝odmenené. Lienky 🐞si pre nich pripravili fajné medové trubičky a Sovičky🦉 včeliu matku s včielkami robotnicami, ktoré vylietali z úlika so sladkou odmenou. Chceme sa všetkým deťom poďakovať a zároveň sa chceme poďakovať aj našej praktikantke Evičke Kučerovej zo Strednej odbornej školy pedagogickej v Lučenci, ktorá nám so všetkým pomáhala. Ďakujeme 😘Vychovávateľky ŠKD 😉

      • 01jún
          • 🚙DOPRAVNÉ PROSTRIEDKY v ŠKD🚌

            Dopravné prostriedky mám veľmi rád, dopravia ma kam len chcem pekne akurát.....🚙 V ŠKD sme sa rozprávali o dopravných prostriedkoch. Zopakovali sme si všetko, čo o nich vieme a získali množstvo nových informácií. Naučili sme sa pesničku o dopravných prostriedkoch a pracovnými listami upevnili naše vedomosti. Zahrali sme si pohybovú hru: Úžasná autoumývarka. Skladali sme cesty z rôznych materiálov a vytvorili výrobky z odpadového materiálu 🚗🚃🚙.