• VYSTÚPENIE NAŠICH ŽIAKOV LDO🎭 a HO🎻 na FAŠIANGOVOM KONCERTE v OPATOVEJ

          • SZUŠ v Opatovej usporiadala dňa 23.2.2023 krásny Fašiangový koncert. Koncert bol venovaný rodičom, starým rodičom a všetkým prítomným divákom. Na koncerte účinkovali žiaci všetkých odborov, ktoré SZUŠ ponúka. Súčasťou koncertu boli aj naši žiaci LDO, ktorí sa predstavili pásmom Fašiangy, Turíce a svojou hrou na husličkách spríjemnili popoludnie aj naši huslisti Félix Kokavec, Tomáško Srňák a Riško Lukáč. Ďakujeme všetkým zúčastneným koncertu. 

          • 🎊 FAŠIANGY v HALIČI🎉

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide, kto nemá kožúška zima mu bude . Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem, dajte mi slaninky, nech sa napasiem..... 🎊 Aj táto ľudová pieseň spievaná na Fašiangy zaznela pri včerajšom fašiangovaní v Haliči. V dopoludňajších hodinách v OÚ prebiehala tradičná zabíjačka s prípravou fajných zabíjačkových špecialít. Popoludní sme fašiangovým sprievodom s množstvom tradičných masiek, hudbou, spevom, tancom zaplnili ulice obce. Naši žiaci každému pekne zavinšovali a za vinše odmenu nám dali. Po sprievode nás v KD čakalo fašiangové veselie s bohatým pohostením, tombolou a programom. Súčasťou programu spolu s  hudobno-speváckou skupinou Halič a Ondrejom Čieškom sme boli aj my, žiaci ZŠ s MŠ Hany Ponickej v Haliči navštevujúci SZUŠ. Naši huslisti na husličky zahrali, herci tradične fašiangovali a tanečníci rezko  zatancovali. Ďakujeme za pozvanie, pohostenie a veselú zábavu🎉

          • Finančná gramotnosť v 2.B

          • V rámci finančnej gramotnosti sme sa so žiakmi 2.B oboznámili s eurovými mincami a bankovkami, zahrali sme sa na obchod a na záver dňa sme si vyrobili vlastnú peňaženku s peniazmi.

            Mgr. Veronika Milková

          • 🎊VYSTÚPENIE ŽIAKOV TO NA PLESE v MAŠKOVEJ🎉

          • Dňa 18.2.2023 sa stali naši žiaci tanečného odboru Halič súčasťou plesu v obci Mašková. Svojim úvodným číslom Arabian Nights potešili všetkých prítomných divákov. Ďakujeme pani starostke za pozvanie, pohostenie a príjemné posedenie. ❤️🤗 

          • Mor ho!  - 8.A verzia

          • Zleteli ôsmačky zo svahu, tiahnu na podolia,
            ponad vysoké svahy, ponad zasnežené polia.

            Vlečie sa vlek a mrak za mrakom sa valí,
            nad ním svieti zasnežený svah  na vysokom poli.

            Pod tým svahom Lucia s Ninou dolámaná leží,
            a nad ňou Beatka s mobilom vysmiata ich točí.

            Pokraj svahu Erika na skútri sedí,
            okolo nej vlekári stoja, tuhí to paholci.

            A pred ôsmakmi rozhodnutie ťažké stojí,
            pomáhať či smiať sa, točiť.

            Elka, Beatka, Lucka, Ninka

          • Veselá výtvarná výchova

          • Stále ešte pretrváva obdobie veselosti, zábav a šantenia, tak sme sa aj my v 6.B triede na výtvarnej výchove vyšantili v podobe kreslenia klaunov, ktorí symbolizujú radosť a šťastie z tohto fašiangového obdobia.

            Mgr. Jana Chovanová
            učiteľka výtvarnej výchovy v 6.B triede

          • Aktivity počas mesiaca február s triedami 3.B a 4.B

          • Nakoľko na stavanie snehuliakov nebolo dostatok snehu, tak sme "stavali snehuliakov“ z odpadového materiálu. Snažili sme sa vytvoriť 3D snehuliakov v triede 3.B a 4.B. Pri príležitosti Valentína sme vyrobili darčeky pre svojich najbližších a zapojili sme sa do Valentínskej pošty napísaním pozdravov pre svojich kamarátov a vyučujúcich.

            Mgr. Jana Chovanová
            triedna učiteľka 3.B triedy

          • Naši žiaci zahviezdili v súťaži "O najkrajší valentínsky pozdrav"

          • To, že máme šikovných žiakov, vie už hádam každý. Teraz sa to opäť iba potvrdilo na celoslovenskej súťaži "O najkrajší valentínsky pozdrav", ktorú organizovala ZŠ v Lehniciach. Do súťaže sa zapojili žiaci z Dunajskej Stredy, Šamorína, Lehníc i Lučenca. Súťažili v troch vekových kategóriách a v oboch (2. a 3.), do ktorých sa zapojili naši žiaci, boli veľmi úspešní. Ďakujeme za výbornú reprezentáciu.
            2. kategória (4. - 6. ročník): 1. miesto - Emanuel Baran
            3. kategória (7. - 9. ročník): 1. miesto - Gabriel Berky, 3. miesto - Miroslav Begáň
            Mimoriadna cena riaditeľky: Ivan Oláh
            Mimoriadne ocenenie zdravotníčky: 1. miesto - Július Berky, Zoltán Deme

          • Môžete si zakúpiť naše originálne školské oblečenie

          • Milí žiaci, rodičia, priatelia školy. Na základe Vášho minulotýždňového hlasovania má naša škola navrhnutú vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. Jej náhľad vidíte nižšie. Ak sa Vám návrhy páčia máte možnosť si ich zaobstarať v e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zshalic/ Objednávanie je už spustené a bude možné až do 27.2. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie! Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my! (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • Lyžovačko-sánkovačka na Kokave

          • Dnes sme po roku opäť zorganizovali lyžovačko-sánkovačku na Kokave. Využili sme slnečné zimné počasie a perfektne sme si zalyžovali. Nelyžiari vybrali svoje sánky, boby, lopáre a tiež si užili zasneženú zjazdovku.

          • Učenie nás baví

          • Žiaci 2.A učivo o kostre zvládli hravo.Pracovali v skupinách s rôznymi  materiálmi a zároveň sa učili pomenovať jednotlivé časti.Navštívili sme aj učebňu biológie,kde sa dozvedeli ďalšie zaujímavé veci

          • Meranie času v 1.A

          • Žiaci si dnes vyskúšali meranie času pomocou vlastnoručne vyrobených presýpacích hodín. Súťažili na čas meraný stopkami. Na interaktívnom cvičení sa dozvedeli mnoho zaujímavostí o plynutí času.

          • PRIATEĽSTVO

          • Pomocou úryvku o dievčatku Tare, ktorému sa deti v škôlke vysmievali kvôli menu som sa snažila žiakom hravou formou vysvetliť, že nie je pekné sa niekomu vysmievať! Čo má žiak povedať, urobiť, na koho sa obrátiť, keď sa niekto niekomu bude vysmievať. Diskusiou som sa snažila žiakom povedať, aké má byť priateľstvo a vytvorili sme vymaľovaním kvietkov nástenku, ktorá má žiakom slúžiť na to, aby sa jeden druhému nevysmievali, ale sa k sebe správali pekne. Cieľ – čítanie s porozumením, prevencia šikanovania, podpora dobrých priateľských vzťahov, akceptácia a tolerancia medzi žiakmi.

          • Deň bez mobilu a bez internetu

          • So žiakmi  6.A triedy, 6.B triedy sme sa rozprávali na tému Deň bez mobilu a deň bez internetu, ktorí sme si na hodine pripomenuli. Na tabuľu žiaci vypísali čo najčastejšie robia pomocou mobilu až sme došli k téme internet. Žiakom prináša internet veľa užitočných informácií a zábavy, no je aj miestom, kde na nich čaká mnoho nástrah a preto musia byť veľmi vnímaví a pripraviť sa aj na jeho pasce. Aj preto som sa so žiakmi venovala intenzívnejšie nebezpečenstvám internetu a s tým spojenou prevenciou. Zmyslom bolo upozornenie žiakov na ochranu osobných údajov, fotiek, videí  na internete, najmä na webových stránkach  a sociálnych sieťach. Hodinu sme si spestrili pomocou pracovného listu. Svetový deň bez mobilu a internetu  sa niesol v duchu hesla – viac pohybu, menej online

          • Deň svätého Valentína na našej škole

          • Dnešný deň sa niesol v znamení  Valentína. Popri vzdelávaní, naši žiaci, učitelia, priatelia, rodičia mohli potešiť seba alebo svojho blízkeho maličkosťami, ktoré mali pripravené v našom Valentínskom stánku za symbolické ceny. Maličkosti pripravili žiaci v spolupráci s našim inkluzívnym tímom. Touto cestou ĎAKUJEME žiačke: Lucke Karmanovej  (7.A) za krásne vytvorené náramky a pomoc, Seanovi Bartošovi (8.B), Lucke Sýkorovej (7.A), Vaneske Jenátovej (7.A) za pomoc, 8.B triede, 4.B triede za vyzdobenie a zabalenie perníkov, 6.B za vystrihnutie srdiečok a deťom ŠKD v spolupráci s vychovávateľkami. A všetkým, ktorí sa zapojili do Valentínskej pošty, ktorú naše Valentínky rozdali správnym majiteľom. Naše ĎAKUJEME patrí aj kupujúcim..Jedným z malých prekvapení bola aj Valentínska fotostena, pri ktorej sa naši žiaci mohli odfotiť. Sme radi, že deň svätého Valentína sme mohli spestriť v škole rôznymi formami, potešiť  a vyčariť úsmev na tvári.

             

            Inkluzívny tím

          • 🎊ZVYKY a TRADÍCIE NA FAŠIANGY🎉 ŠKD🎊

          • 🎊ZVYKY a TRADÍCIE NA FAŠIANGY🎉 ŠKD🎊 Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide, kto nemá kožúška zima mu bude . Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem, dajte mi slaninky, nech sa napasiem..... 🎊 Aj táto ľudová pieseň spievaná na Fašiangy zaznela pri spomienkach na krásne zvyky a tradície našich predkov.🎉  Fašiangy boli odjakživa symbolom radosti, veselosti a hojnosti.🎊 Sú obdobím prechodu od zimy k jari, od Troch kráľov do Popolcovej stredy🎉. Pôvodne boli Fašiangy známe ako mjasopust, ktorý označoval koniec jedenia mäsa pred pôstom. Zvyky a obrady fašiangového obdobia symbolizovali činnosti na zabezpečenie úrody a plodnosti. 🎉Fašiangy taktiež označovali obdobie, ktoré ukončovalo priadky a za ktorým nasledovalo tkanie. V tomto období sa uskutočňovala aj väčšina svadieb. 🎉🎊  Odohrávali sa rôzne zabíjačky či tanečné zábavy s vôňou zabíjačkových špecialít a smažených šišiek.🎉 Konali sa fašiangové sprievody s bláznivými maskami medveďa, turoňa, slameníka, sitárnika, ženícha, nevesty, koňa s jazdcom, mužov prezlečených za ženy🎊. Všetky tieto masky tvorili aj náš detský, fašiangový sprievod školou. 🎉 Oblečení v tradičných ľudových odevoch a v krásnom prostredí regionálnej učebne - Slovenskej izby, sme sa aj my, deti a pani vychovávateľky ŠKD, preniesli v čase a zaspomínali si na krásne zvyky a tradície počas fašiangového obdobia.🎉 

          • Fašiangový deň v 3.A

          • Fašiangy, Turíce , Veľká noc príde... Táto pesnička sa ozývala  10.2.2023 v triede 3.A, kde si popri spevu žiaci rozprávali o fašiangovom období, počítali šašovské úlohy, maľovali šašov a vytvorili aj jedného spoločného šaša, hrali  vedomostnú súťaž Milionár a pochutnávali na fašiangových šiškách.

            Mgr. Mária Fajčíková a žiaci 3.A

          • Finančná gramotnosť v 1.A, 1.B

          • V prváckych triedach sme sa dnes bavili o tom, koľko čo stojí, ako sa nakupuje a dokonca sme sa aj zahrali na obchod. Takúto aktivitu si budeme ešte mnohokrát opakovať, aby sme sa naučili, ako správne narábať s peniažkami.

          • Snehuliakovo v 1.A, 1.B

          • Aj keď sme pôvodne mysleli, že budeme stavať smehuliakov vonku zo skutočného snehu, bolo to tohto roku celkom inak. Baba Zima nám nepriala a snehu je málo. Preto sme snehuliakov vyrábali v triede na vyučovaní. A myslíme si, že sa nám naozaj podarili.