• 09máj
      • 09máj
          • Futbalové turnaje

            V apríli sme sa zúčastnili viacerých futbalových turnajov. Dievčatá v okresnom kole mladších žiačok obsadili krásne 3. miesto. Chlapci v konkurencii 11 škôl z okresu obsadili 4. miesto. Naši žiaci a žiačky prvého stupňa sa zúčastnili McDonanld´s Capu, kde sa im žiaľ nepodarilo dosiahnuť lepší výsledok.

            Dievčatám aj chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy.

      • 09máj
          • Deň Zeme 2023

            Tento deň si už tradične zapisujeme do plánu akcií v našej škole. Hoci sme ho kvôli nepriaznivému počasiu museli presunúť o týždeň neskôr neovplyvnilo to naše aktivity. Triedy 1. stupňa sa stretli s „Múdrou sovou“ a s lesníkmi a poľovníkmi z nášho regiónu. Tí sa s nimi podelili o svoje zážitky, skúsenosti a vedomosti zo života zveri, ktorá žije v našom okolí. Aj 2. stupeň si doplnil vedomosti o živej a neživej prírode pomocou pripravených edukačných blokov z oblasti Biológie (p.uč. Bystrianska), Geografie (p. uč. Marková) a z Fyziky (p. uč. Galád). Program jednotlivých blokov pripravili vyučujúci v spolupráci so žiakmi. Po následnej besede s lesníkmi a poľovníkmi sme sa venovali prácam v okolí školy. Práce boli zamerané najmä na skrášlenie nášho areálu. Išlo väčšinou o jarné práce (čistenie trávnatých plôch, ošetrovanie stromov po jarnom reze, maľovanie prvkov detského ihriska, výsadba na políčku a odstraňovanie nežiadúcich drevín v areáli). Aj takýmto spôsobom sa snažíme u detí vybudovať vzťah k svojmu okoliu a zveľaďovať ho. Žiaci 8.A triedy v tento deň absolvovali exkurziu do Strednej odbornej školy v Želovciach,  s ktorou naša škola nadviazala dobré a užitočné vzťahy.

            Mgr. Ľuboslav Galád

      • 09máj
          • 🐑NA TOM NAŠOM DVORE🐕ŠKD🐈

            Minulý týždeň sme sa s deťmi v ŠKD preniesli na gazdovský dvor🐑. Prečítali sme si krásny príbeh O králikovi z klobúka🐇, ktorý nás naučil čo všetko je dôležité, keď chceme mať domáce zvieratko. Staršie deti pripravili pre mladších kamarátov pracovné listy o domácich zvieratkách🐓, ktoré potom vyhodnotili. Navštívili sme gazdovský dvor🐑🐈. Vyrobili sme si zvieratká z rôznych materiálov🐎🐄. V závere týždňa čakalo na deti prekvapenie.🤗Prišla medzi nás Lucka s fenkou Amy🐕Predviedli nám poslušnosť, rôzne triky a privolávačku. Na záver si deti s Amy parádne zasúťažili. ❤️ 

      • 05máj
          • Naše zvieratká

            Tento projektový deň  v 3.A sa tešil veľkej obľube, lebo si žiaci mohli doniesť do školy svoje obľúbené zvieratko. Zo zvieratiek  sa nielen tešili, ale zároveň sa o nich učili. Na  Sjl tvorili o nich vety a hľadali slovné druhy vo vetách, na MAT riešili o nich slovné úlohy. Na internete  hľadali a čítali nové zaujímavé informácie, ktoré ešte o nich nevedeli. Na záver si o nich písali a kreslili do zošitov.

             

      • 05máj
          • Vyhodnotenie zberu papiera

            Zo všetkých materiálov, ktoré ľudia počas histórie použili na písanie a kreslenie je papier najrozšírenejší na celom svete. Na Slovensku sa s výrobou papiera začalo v 15. storočí. Ako každý rok aj v tomto školskom roku sme zorganizovali zber papiera aj v našej škole, a tak sme prispeli aspoň kvapkou v mori k záchrane našich stromov. Spolu sme vyzbierali 3348 kg papiera. Všetkým žiakom a rodičom, ktorí sa zapojili do zberu veľmi pekne ďakujeme.

            Jednotlivci:
            1. stupeň: 1. miesto - Timea Jamnická, 2. miesto - Miroslav Černák, 3. miesto - Ján Válovčan
            2. stupeň: 1. miesto - Jakub Zdechovan, 2. miesto - Patrik Zvara, 3. miesto - Martin Žilka

            Triedy:
            1. stupeň: 1. miesto - 4.A, 2.miesto - 3.A, 3. miesto - 2.A
            2. stupeň: 1. miesto - 7.A, 2. miesto - 5.A, 3. miesto - 8.A

            Bc. Monika Černáková

      • 04máj
          • Naši ôsmaci na exkurzii v Želovciach

            Počas aktivít ku Dňu Zeme sa naši ôsmaci 2.5. vybrali ma exkurziu do Strednej odbornej školy v Želovciach. Ide o školu, ktorá vychováva pre trh práce záhradných architektov, záhradníkov, poľnohospodárov. Pani riaditeľka školy spolu s hlavným majstrom našim žiakom ukázali priestory učební, liaheň, fóliovníky a najmodernejší skleník v strednej Európe, kde žiaci tejto školy hydroponicky pestujú zeleninu a kvety. Takisto videli moderný robotický prístroj na kyprenie pôdy, ktorý plne nahradí ťažké, neekonomické a neekologické stroje. Nakoniec si mohli vyskúšať ovládať aj malý báger. Naši ôsmaci takto dostali ponuku pri svojom rozmýšľaní o strednej škole, ktoré ich už onedlho čaká.

      • 02máj
      • 02máj
          • 💃TANEČNÝ TÝŽDEŇ v ŠKD🕺

            💃TANEČNÝ TÝŽDEŇ v ŠKD🕺Na Medzinárodný deň tanca, ktorý sa oslavoval v sobotu 29.apríla sme sa s našimi klubáčikmi v ŠKD pripravovali počas celého uplynulého týždňa. V pondelok nás prostredníctvom krásneho príbehu navštívila kamarátka Nuda a jej sestra Fantázia. Zistili sme, že s kamoškou Fantáziou je život krajší a veselší. Fantázia je dôležitá aj pri tanci. Hneď sme si to mohli vyskúšať v stoličkovom tanci. V utorok sme si v úvode zopakovali a zaspievali pesničku Išla sova na tanec.... Následne, ale už v našej tanečnej triede, sme sa spoločne na túto detskú ľudovú pieseň naučili kratučkú tanečnú choreografiu. Streda bola plná smiechu, radosti, súťaženia, pretože v ŠKD sa uskutočnilo Let's Dance. Deti súťažili v dvojiciach s naučenou tanečnou choreografiou. Porota ich hodnotila známkami a do finále postúpilo šesť tanečných párov. Tanečné páry boli odmenené krásnymi cenami. Štvrtok už patril našim tanečniciam z TO SZUŠ, ktoré predviedli ukážky klasického a moderného tanca. Deti si mali možnosť nielen vyskúšať baletné piškóty, ale aj zatancovať s tanečniciami TO. V piatok si deti vyrobili na pamiatku štipčeky s obrázkami tanečníkov a vymaľovali tanečnú omaľovánku. 💃🕺 

      • 02máj
          • 🏰PO STOPÁCH HISTÓRIE OBCE HALIČ⚱️ ŠKD🏚️

            História, kultúrne pamiatky, zvyky a tradície v našej obci Halič sú pre nás stále fascinujúce. Naše poznatky, vedomosti radi odovzdávame aj našim klubáčikom v ŠKD. V predposlednom týždni v mesiaci apríl sme sa spolu vybrali po stopách histórie obce. Úvod týždňa patril starým fotografiám z obce, ktoré zdobia nášu chodbu ŠKD. V regionálnej učebni - Slovenskej izbe máme vzácny klenot,  krčahy z dielne haličských majstrov hrnčiarov. Ukázali sme si akými vzormi a farbami zdobili krčahy. Vypracovali sme pracovný list haličskej keramiky a vytvorili vlastné krčiažky⚱️.  Stred týždňa patril prehliadke našich kultúrnych pamiatok🏚️⛪. Nevynechali sme ani dominantu obce Haličský zámok🏰. Záver týždňa patril erbu obce. Preneste sa spolu s nami do histórie obce Halič. ⚱️ 

      • 02máj
      • 02máj
      • 28apr
          • Ako sa rodí chlebík

            Žiaci 4. A triedy zažili úžasný voňavý chlebíkový deň. Zamysleli sa nad jeho "zrodením" na poli i jeho dôležitosťou. Pripomenuli si, že chlieb nie je samozrejmosťou pre všetkých ľudí na svete a preto si ho musia vážiť. Kým sa vlastnoručne vymiesené chlebíky piekli, zopakovali si slovné druhy, zlomky, či pracovný postup.Tvoriví žiaci vymysleli aj pekné básničky. No a najväčšia radosť bola, keď si každý ochutnal svoj voňavý, chrumkavý chlebík. Tá radosť v detských očkách...

            Mgr. Monika Bernátová

      • 27apr
          • ROVESNÍCKE VYUČOVANIE

            Čo je rovesnícke učenie? Keď starší žiaci učia mladších žiakov, spolužiak vysvetľuje spolužiakovi a kamarát pomáha kamarátovi. Takto  sa vzdelávali žiaci v triede 5.A na hodine Biológie. Z triedy 6.A sa dvaja žiaci (S.Pitoňák, K.Priatka) zhostili svojich úloh ako učitelia veľmi dobre. Ich témou boli ryby. Kedže obaja sú rybári, mali čo k tejto téme povedať. Pripravili si prezentáciu, pracovný list, šupiny z rýb, ktoré žiaci pozorovali pod mikroskopom. Hodina bola pre deti zaujímavá a zábavná.

            Ing. Ž.Bystrianska

      • 21apr
          • Deň narcisov

            Prispieť na podporu ľudí s rakovinou môže každý z nás. Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 33 rokov. Naša škola sa aj tento rok zapojila do zbierky. Naši dobrovoľníci pomáhali pri zbierke narcisov nielen v škole, ale aj v našej obci. 

            Touto cestou ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa na „život z inej strany“ dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Dňa narcisov.

            Mgr. Jana Chamuľová (sociálna pedagogička)

      • 18apr
          • Martin Sarvaš na našej škole

            Hneď po veľkonočných prázdninách 12.4. sme na škole privítali vzácnu návštevu. Siedmakom a ôsmakom prišiel porozprávať o svojej práci známy slovenský spisovateľ a hlavne textár, Martin Sarvaš. Doteraz spolupracuje so známymi slovenskými populárnymi interpretmi a robí pre nich texty k piesňam. Medzi jeho najznámejšie texty patria tie, ktoré napísal pre skupinu Tublatanka a ko Dnes, Skúsime to cez vesmír alebo Loď do neznáma. Na pútavej besede porozprával našim žiakom aj o svojich zahraničných cestách, literárnych začiatkoch či o pohľade na modernú hudbu. Bol príjemným osviežením pre nás všetkých.

      • 11apr
          • ♟️VEĽKONOČNÝ TURNAJ ŽIAKOV a ŽIAČOK ZŠ v ŠACHU♟️

            Mesto Lučenec v spolupráci s Centrom voľného času v Lučenci dnes 11.4.2023 zorganizovali Veľkonočný turnaj žiakov a žiačok ZŠ v šachu. Turnaja sa zúčastnilo 52 žiakov a žiačok z okresu Lučenec, Poltár a Detva. Hralo sa podľa FIDE pravidiel pre rapid šach 7 kôl s hracím tempom 2x 10 minút /5 s ťah, švajčiarskym systémom. Losovanie spoluhráčov, nasadzovanie a celkové vyhodnotenie prebiehalo v počítačovom programe Swiss-Manager. Turnaj bol súťažou jednotlivcov. Súťažilo sa v 4. kategóriách: žiaci ZŠ 1.stupeň, žiačky ZŠ 1.stupeň, žiaci ZŠ 2.stupeň a žiačky ZŠ 2.stupeň. ♟️ Šachového turnaja sa zúčastnil aj náš žiak 4.A triedy Richard Lukáč, ktorý vo svojej kategórii s počtom účastníkov 16 obsadil krásne 2.miesto🥈. Srdečne gratulujeme . 🎉Ďakujeme za skvelú reprezentáciu♟️ Poďakovanie patrí aj šachovému trénerovi Renému Ballovi - Šachový klub Junior Tomášovce. Ďakujeme ♟️ 

      • 11apr
          • 🥚VEĽKONOČNÉ VAJÍČKOBRANIE🥚

            Obec Halič zorganizovala v nedeľu 9. apríla 2023 krásnu akciu pre deti aj dospelých Veľkonočné vajíčkobranie🥚. Úvod patril našim malým tanečniciam z TO SZUŠ, ktoré na skladbu Šašky Bašky - Veľkonočná zatancovali a nechýbala aj šibačka🌿. Potom už nasledovalo hľadanie poskrývaných čokoládových vajíčok, zajačikov a fajných perníčkov. Ani jeden detský košík nezostal prázdny. Ďakujeme🥚 

      • 05apr
          • Biblická olympiáda

            Dňa 28.03.2023 sa vybrané žiačky našej školy v zastúpení žiačok 8.A triedyLucie Galádovej, Beaty Žigovej a Ely Udvardyovej zúčastnili dekanátneho kola Biblickej olympiády v šk. roku 2022/2023, ktorú organizovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Konferencia biskupov  Slovenska, kde sa umiestnili na krásnom 2. mieste. Od prvého miesta ich delil rozdiel len dvoch bodov. Z ich úspechu sa tešíme, srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentovanie školy.

      • 04apr